vrijdag 31 oktober 2014

Wordt dit varenblad de nieuwe vlag van Nieuw-Zeeland?



Het Britse wereldrijk stond ooit bekend als ‘the empire on which the sun never sets’. Van Canada tot Nieuw-Zeeland wapperde trots het symbool van het Verenigd Koninkrijk: de welbekendeUnion Jack. Maar tijden veranderden, en het koloniseren van landen raakte uit de gratie. Reeds in 1907 werd Nieuw-Zeeland een autonoom gebied binnen het Verenigd Koninkrijk en veertig jaar later liet het moederland de Kiwi’s volledig op eigen benen staan.

27503432_dcd260faf5_z
cyathea deabata
De geschiedenis kabbelde voort, en Nieuw-Zeeland profileerde zich als het land van de hobbits en Lord Of The Rings (met bijbehorende pr-stunts zoals die van Air New Zealand van vorige week), goede wijnen, lamsvlees en een adembenemende natuur. Een modern land in een uithoek van de wereld.
En dus wordt tijd de vlag van de vroegere kolonisator voor eens en altijd te dumpen, moet men hebben gedacht. Canada deed dit in 1965, toen ruilde dat land de Union Jack in voor het welbekende rode esdoornblad. En ook Nieuw-Zeeland lijkt te kiezen voor een symbool van haar nationale flora.
De zilveren varen tegen een zwarte achtergrond prijkt namelijk al jaren op vele nationale iconen, de meest bekende het prestigieuze nationale rugbyteam, de All Blacks en de vliegtuigen van Air New Zealand. Premier John Key vindt dit de beste optie, en lobby’t dan ook voor deze vlag.
Maar er is nog een reden waarom de silver fern het waarschijnlijk tot de nationale lap stof gaat schoppen. Reeds in 2010 deed de New Zealand Herald  een oproep aan haar lezers om een nieuw ontwerp voor de vlag te maken. En terwijl sommigen erg druk zijn of ronduit belachelijk, staat er op bijna alle ontwerpen wel een varenblad.

                                            

Criticasters van de huidige vlag zeggen dat deze de geschiedenis en de inheemse bewoners van het land (de Maori) negeert. Het varenblad werd echter binnen de Maori-cultuur veelvuldig gebruikt, als het symbool koru. Een ander veelgehoord argument is dat de vlag teveel op die van grote buur (en vriendelijke rivaal) Australië lijkt.
Het is nog even afwachten of de Nieuw-Zeelanders uiteindelijk gaan stemmen voor verandering van hun vlag. Wel is zeker dat er voor het eerst in de korte geschiedenis officieel überhaupt over gestemd gaat worden. In 2015 mag het volk voor het eerst stemmen uit een selectie, gemaakt door een comité bestaande uit afgevaardigden van verschillende partijen. Hieruit komt een winnaar. En of die winnende vlag uiteindelijk doorgevoerd wordt, daarover wordt dan in 2016 weer beslist.

Bron HPdeTijd  29 oktober 2014  Paul Geraedts

                                    The Silver Fern        

Geen opmerkingen:

Een reactie posten