zondag 18 januari 2015

Zelf maken: Een varentuintje binnenshuis.

De komende weken worden voor de liefhebbers van een varentuin lange weken.
Onze tuinvarens zijn voorlopig nog even in winterrust.  Juist een goed moment om met een varentuintje binnenshuis het voorjaar alvast binnen te halen en in de voetsporen te treden van onze voorgangers uit de Victoriaanse tijd.


Het was Nathaniel Ward die bij toeval tijdens een experiment met het gadeslaan van een insect in een afgesloten glazen fles het principe van een terrarium ontdekte.
Want tot zijn grote verrassing kwam toen geheel onverwachts een zaailing van een varen in de fles tot ontwikkeling.  Hij was zeer verrast omdat hij zonder resultaat het zelfde had geprobeerd in zijn tuin. Hij veronderstelde  dat de varen in de afgesloten fles het goed deed omdat het werd afgesloten van invloeden van buitenaf en beschermd tegen verontreinigingen. Vanuit deze gedachte deed  hij meer experimenten, ontwikkelde andere afgesloten glazen behuizingen en daarmee werd de kennis van de terraria geboren. Als je meer wilt weten , kun je Nathaniel Ward's boek raadplegen over dit onderwerp: “On the Growth of Plants in Closely Glazed Cases”   op  Google Books.

Laten we zelf nu eens een eenvoudige behuizing maken:
Kleine varentjes die heel geschikt zijn om daarin te plaatsen zijn in de meeste tuincentra bij de afdeling kamerplanten verkrijgbaar. Vaak staan daar traytjes met diverse kleine plantjes voor rond de euro en daar staan meestal ook kleine varentjes tussen.  In dit voorbeeld is gebruik gemaakt van zijn 4 verschillende varensoorten: soorten :

Adiantum raddianum (Fijn venushaar), Asplenium nidus (Vogelnest varen), Adiantum raddianum “Gracillium”  en Pteris ensiformis.


Verdere benodigdheden:
Een stolp, Vochtige potgrond, wat boomschors, een aardewerk onderschotel en een van papier gemaakte ring* en wat rendiermos en wat kleine takjes.
 

*de papieren ring wordt gebruikt om de basismaterialen op zijn plaats te houden, in dit geval de vochtige potgrond met boomschors tijdens de samenstelling. De papieren ring kan verwijderd worden als de stolp geplaatst wordt.
De volgende foto’s laten zien hoe je e.e.a. kunt samenstellen.
1. Vul de papieren ring op met wat boomschors en daarbovenop de vochtig gemaakte potgrond.
2. Plaats de gekochte varenplantjes zo dat er ook wat hoogte verschil ontstaat. Als alles flink aan de groei gaat kan er later eventueel een plantje worden weggehaald.
3. Bedek de potjes met potgrond en werk het af met wat rendiermos, steentjes en takjes.
5. Verwijder voorzichtig de papieren rand waarmee de ontstane vorm dan lang genoeg zijn vorm kan houden  tot de stolp geplaatst is.
Verzorging.
Het terrarium is nu af. Zet het op een lichte plek, zonder direct zonlicht en je zult zien dat vrij snel het vocht in de afgesloten ruimte condenseert en druppels vormt die langzaam naar beneden glijden en zo een kringloop ontstaat waarbij zeker de eerste weken geen extra watertoevoeging nodig zal zijn.

.
.