maandag 31 januari 2011

Athyrium is andere varensoort

Ze zijn momenteel weer volop verkrijgbaar als kamerplant in de tuincentra: Athyrium spicatum. Echter het betreft een andere varensoort: Polystichum. 
Bladerend in onze publicaties vonden we een eerder verschenen artikel welke wij u graag  nog een keer onder de aandacht brengen.


Aalsmeer [NL] – De statistieken noemen het productgroepje Athyrium ’overig’. Varens uit dit geslacht zijn echter meer bekend en geschikt als vaste tuinplanten. De statistieken tellen dan ook iets anders.

Vorig jaar werden zo’n 805.000 planten in de kamerplantenstatistieken geregistreerd onder de naam Athyrium. Daarmee bereikte deze productgroep voorlopig zijn grootste omvang, want de cijfers van 2008 tot nu toe laten zien dat 800.000 stuks dit jaar vermoedelijk niet gehaald gaan worden.


Met regelmaat komen we dit varentje tegen in de tuincentra tussen de kamerplanten, zowel als losse plant als ook toegepast in opgemaakte plantenbakjes met diverse andere kleine plantensoorten bedoeld voor de huiskamer
Welke planten schuilgaan achter deze cijfers is een open vraag. Dat soorten uit het geslacht Athyrium opduiken in de statistieken van de groene kamerplanten, zal bij varenkenners namelijk verbazing wekken. Gekweekte Athyrium soorten, zoals de Wijfjesvaren, worden gezien als buitenvarens en als vaste planten verhandeld.


Over de precieze identiteit van de mysterieuze Athyrium als groen kamerplantje geven de statistieken geen uitsluitsel. Alle Athyriums worden als ’overig’ geboekt.



Verhaal apart
De zoektocht naar Athyrium leidt naar Ruhé Varens in Aalsmeer, waar teler Willem Ruhé uitkomst biedt: ’Athyrium? Dat is een verhaal apart. Athyriums zijn eigenlijk buitenvarens. Maar wij voeren een assortiment varens dat zowel als kamerplant als buiten toegepast kan worden. Wij verhandelen dat onder de naam Ethyrium. Strikt genomen gaat het om een Polystychum soort, maar wij noemen ze Ethyrium’.

’De statistieken kennen die naam natuurlijk niet, maar wel Athyrium. Vandaar’.



                                                                                   


Ruhé herkent de aantallen die de statistieken bij Athyriumnoemen als grotendeels afkomstig van zijn   Ethyrium/Polystychum. Hij beschrijft het varentje als klein, compact, donkergroen en minder droogtegevoelig dan sommige andere varens. Een klein varentje dus. Daarmee is dan ook meteen de markt van het productje als kamerplant beschreven.

herkomst artikel: Reed Business | Vakblad voor de bloemisterij, nummer 40.
14 augustus 2008
_...bewerkt



Polystichum tsus-simense, een machtig leuk,  wintergroen en winterhard,
varentje  verdient een mooie plek in de tuin.