donderdag 7 november 2013

de storm


Die ene maandag, 28 oktober, ging het flink te keer. Het stormde hevig  met uitschieters tot windkracht 9 á 10 in Noord Holland.
Ergens in de buurt van Alkmaar,  heeft één van onze varenleden, Rens Huibers, daar in zijn zorgvuldig aangelegde varentuin zijn collectie varens aangeplant.

En notabene juist in die prachtig aangelegde varentuin kwam, na de zoveelste windvlaag met bulderend geraas, de kolossale wilg die aan de overkant van de vaart in de tuin van de buurman stond, naar beneden gedonderd.


Die schade is aanzienlijk, de boomkruin scheerde rakelings langs het aangrenzende huis van de buurman. De varens welke op de plek waar de boom neer kwam stonden, zijn voor een groot deel de grond in geslagen door de klap. Het enorme gevaarte zal daar nog dagen moeten blijven liggen om de schade vast te laten stellen. Op enig moment zal Rens kenbaar maken welke varens bij hem zijn vernietigd en we kunnen hem helpen de varens uit collecties van andere leden weer compleet te maken.


De medaille heeft altijd twee kanten. In de tuin van een buurman verderop sneuvelde een ongeveer 80 jarige perenboom. Het was Rens niet ontgaan dat er in onder de kruin van deze boom een mooie toef Polypodium vulgare schuilging.
Het stuk stam met eikvaren staat inmiddels te pronken in de voortuin bij Rens.
Recent is er door Piet Bremer onderzoek verricht naar het voorkomen van Polypodium in fruitbomen in Nederland. Er zijn zover alleen appelbomen gesignaleerd waar de eikvaren zich in thuis voelt. Maar hier in de kop van Noord Holland komt ie dus ook voor in de perenboom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten