zondag 22 mei 2011

Varentuin Hortus Leiden, 20 mei 2011

pad door de varentuin
De varentuin van de Hortus Botanicus van Leiden is de moeite van het bezoeken waard. Normaliter heeft de varenvereniging daar jaarlijks zijn voorjaarsledenbijeenkomst. Door restauratiewerkzaamheden aan de sterrenwacht  heeft het bestuur van de vereniging dit jaar uit moeten wijken naar een andere lokatie. 

Informatie  over  vaatplanten met  voorbeeldaanplanting
Veel leden van de varenvereniging hebben daardoor een rondwandeling door de tuin gemist. En natuurlijk is niet alleen in de lente de varentuin een bezoek waard.  Elk seizoen toont de varencollectie die daar is ondergebracht een andere aanblik en heb ik het plan opgevat om daar met regelmaat maar eens wat van op onze website te laten zien.
Athyrium f.f. en Onoclea sensibilis
Osmuna regalis en Matteuccia orientalis


De droogte van de afgelopen weken heeft er toe geleid dat er met regelmaat flink gesproeid moest worden, zodat bij het ontkrullen van de varens de veren zich zo goed mogelijk kunnen hebben kunnen ontwikkelen.


Het blijft steeds weer een geweldige ervaring om de varentuin te bezoeken. Grote groepen varens wisselen elkaar af met diverse andere bos- en schaduwplanten. De tuin heeft zich daarmee de afgelopen jaren steeds meer ontwikkeld als een natuurlijk geheel. De verdere beelden spreken voor zich.
Boomvarens bij de uitgang


Geen opmerkingen:

Een reactie posten