maandag 12 juli 2010

Bezoek tuin: Op de Haar, Hoevelaken

Op een mooie zaterdag in mei bezocht de Varenvereniging de tuin van John en Joyce Ramsbotham. Het echtpaar is afkomstig uit Engeland en is voor het werk naar Nederland gekomen. Ze hebben deze tuin in 1991 gevonden, na een lange zoektocht. Belangrijk zoekcriterium was: een oppervlakte van tenminste 5.000 m2.

Dat is gelukt. De tuin Op de Haar beslaat maar liefst 19.000 m2. Inmiddels zijn beide eigenaren met pensioen en ‘werken’ ze fulltime in de tuin. Ze beheren het hele stuk zelf. Alleen voor de hoge bomen komt een boomchirurg. De tuin bestaat uit verschillende deeltuinen, die we alle doorlopen. We zien onder meer vele soorten rozen, acers, magnolia's, rhododendrons en camelia’s. De cameliaverzameling is een van de grootste van Nederland. Maar hoe mooi ook, we komen ergens anders voor.

Het rabattenbos, brug over een van de sloten

 We gaan naar de laatste, heel bijzondere deeltuin: het rabattenbos. Dit deel is van oorsprong een moeras, dat honderden jaren geleden is ontgonnen door het graven van drainagesloten. Met de aarde uit de sloten werden de tussenliggende stroken opgehoogd. Zo ontstond geschikte grond voor beplanting. De sloten staan 's winters vol water en vallen droog in de zomer. Op bovenstaande foto zie je een droogstaande sloot.

Een strook is maar enkele meters breed. Hier stonden eerst bomen voor de productie van haardhout. Vanaf 1960 werd er niet meer gekapt en ontstond wildgroei. De Ramsbothams hebben dit bos weer toegankelijk gemaakt en op de stroken mooie bomenlaantjes gecreƫerd. Op deze stroken en in de taluds vinden we een prachtige verzameling varens. Die gedijen hier uitstekend in de schaduwrijke, vochtige omgeving.


We zien hier ook de verscheidenheid aan kleuren van varens, zoals de tweekleurige Arachnoides simplicior variegata, de paarsige Athyrium nipponicum metallicum en verder varens in alle schakeringen groen. De Osmunda regalis is hier inheems, alle andere zijn aangeplant. De Drypoteris dilatata is de ‘huisvaren’, die komt overal op.

Wandelend over de verschillende laantjes kom je ogen tekort. Op allerlei plekken staan varens. Het is een varenwalhalla. Het lijkt bovendien of je in de natuur bent en niet in een tuin. Alleen de bamboe verwacht je hier niet. Het everzwijn met jongen past hier wel prima. Het is een van de kunstwerken van de eigenaresse.

Bij de meeste varens staat een label met de naam. En de Varenvereniging zou de Varenvereniging niet zijn, als we hier niet gedetailleerd naar zouden kijken en zelfs een paar veranderingen voorstellen. De eigenaars waarderen dit. Wij zijn tenslotte de experts. Ze hebben direct na ons bezoek ook nieuwe varenfoto's op de website geplaatst. Dus ieder kan nu de varens (nog eens) bekijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten